15.7.2014

Korujen valmistus valamalla 1: Vahasta metalliksi

Alkuperäiset korumallit veistetään vahasta, mikä on pikkutarkkaa ja kärsivällisyyttä vaativaa työtä.

Saatavilla on erilaisia kovia vahoja, joita voidaan työstää viiloin ja hammaslääkärityökaluin. Lisäksi voidaan käyttää esimerkiksi pehmeää juustonkuorivahaa, jota voi muotoilla käsin muovailuvahan tavoin. Usein yhteen korumalliin on tarpeen käyttää eri vahojen yhdistelmiä.

Vahamalleja menossa valuun, joukossa ehkä joitakin tuttujakin:


Valmiin vahamallin ympärille valetaan kipsiä. Kuivunutta kipsimuottia kuumennetaan, jolloin vaha sulaa ja valuu pois muottiin tehtyä kanavaa pitkin. Vahamalli siis tuhoutuu prosessissa. Tämän jälkeen tähän kipsimuottiin kaadetaan kanavan kautta sulaa metallia, joka täyttää vahamallin jättämän syvennyksen.

Kipsi poistetaan metallin jäähdyttyä ja jos valu on onnistunut, jäljelle jää alkuperäisen vahamallin muotoinen, valukanavan päässä oleva metallikappale, jota vielä hiotaan ja viimeistellään monin tavoin ennen kuin koru on valmis. Ensimmäistä korua voidaan tämän jälkeen monistaa tekemällä siitä muotti uusien vahamallien tekemistä varten.

Tekniikka on periaatteltaan sama kuin tuhansia vuosia sitten, mutta toki moderni alipainevalu on varmempaa, nopeampaa ja kannattavampaa kuin entisaikaan tapahtunut kadonnen vahan tekniikalla tehty muinaisvalu. Yhden kappaleen sijaan voidaan valaa kerralla kymmeniä koruja, ja erikoiskipsit ja -vahat sekä kipsimuotin ja metallin lämpötilaa valvovat koneet tekevät valuprosessin eri vaiheiden onnistumisesta monin kerroin todennäköisempää.


Valusta tulleita kappaleita. Vielä on paljon työtä jäljellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti